0 artikel(en)

  • Bestellen tot 22.00 uur
  • Gemaakt door mensen, niet door machines
  • Overtuig jezelf van het ambacht
  • We bakken het voor elkaar
  • Vers!

Brood bakken of vers afgebakken 

Je leest en hoort het steeds vaker, voornamelijk bij de supermarkten en benzinepompen. 
Vers gebakken brood of snacks
Of wat dacht je van deze : we bakken voor u de hele dag. 
Maar wat staat er nu eigenlijk? Bedoelen ze niet eigenlijk vers AFgebakken brood ? 
Let vooral op het woordje AF. Dit betekent dus dat het brood al gebakken is en in de winkel wordt afgebakken. Op zich niks mis mee, maar dat kan je zelf thuis ook. Neem maar een brood van 1 dag oud en doe die maar eens een paar minuten in een oven. Heerlijk vers ?! 
En dan de toevoeging “vers” afgebakken. Bestaat er ook zoiets als “oud” afgebakken?

Dan zijn er ook nog de voorgebakken broodjes. Bleekscheten die in de oven hun kleur nog moeten krijgen. Prima alternatief voor vers gebakken broodjes, of noemen we dit nu ook afbakken ?

Met dit product is eigenlijk ook niks mis, maar roep dan niet dat je het vers bakt. Ook dit blijft afbakken.

Erg suggestief en eigenlijk doet het ons vak niet veel eer aan.

Broodbakken zoals wij (de warme bakkers) dit doen, is een ambachtelijk vak en heeft hier niets mee te maken. Wij beginnen in de nachts met meel , water , zout, gist of desem en gaan dit kneden tot een brooddeeg. Dit doen we een aantal keer aangezien we u een compleet assortiment brood willen maken. Na het kneden, rijzen, vormen, nogmaals rijzen en uiteindelijk het bakken van dit deeg, hebben wij pas brood. En dan zijn we alweer een paar uur bezig.

Prima brood en echt dagvers gebakken. Nu weten wij ongeveer wat we per dag moeten bakken om voldoende brood in onze winkels te hebben. Maar ook wij zitten er wel eens naast. Bijvoorbeeld als het langer regent dan was voorspeld. Zo zijn er nog meer invloeden die het koopgedrag van onze klant beïnvloeden. Hierdoor kan het dus gebeuren dat wij sommige broden in de middag niet meer in de winkel hebben liggen. 
Voor de hele speciale soorten geldt dan echt op = op. Van de meest gangbare soorten maken we eigenlijk altijd iets te veel. 
En ja, dan houden we dus brood over. Uiteraard gooien we dit niet weg, maar wordt gebruikt door de voedselbank.

Maar even terug naar het begin. 
Klanten die dus eind van de dag bij de supermarkt kopen , kopen dus brood wat “vers” wordt AFgebakken en gebruiken dit meestal pas de volgende dag bij het ontbijt of maken het klaar voor een lunchpakket. 
Dus brood wat wordt opgewarmd, wordt verkocht als zijnde vers brood. 
Als “bakkende” bakkers, ontgaat ons die logica volledig